Hielspoor, peesplaatontsteking, pijn onder de hiel

Hielspoor, peesplaatontsteking, pijn onder de hiel bij Sentisono te Born, Limburg
Een hielspoor (spina calcaneï) is een doornvormige verkalking onder het hielbeen ter hoogte van de aanhechting van het peesblad. Deze geeft alleen klachten als het weefsel en botvlies er omheen ontstoken is.

De term “hielspoor” wordt vaak gebruikt om allerlei klachten van de hiel aan te duiden, ook als er geen doornvormige verkalking aanwezig is.

In de meeste gevallen wordt pijn in de hiel veroorzaakt door een peesplaatontsteking (Faciitis Plantaris). Het wordt gekenmerkt door een felle, snijdende pijn onder de hiel, vooral ’s ochtends bij het opstaan of na langdurig zitten.

 

Kan ontstaan door overbelasting als gevolg van:

  • Sporten op een harde ondergrond, waardoor er te weinig demping onder de hiel plaatsvindt. (o.a. springsporten, tennis, voetbal, loopsporten, lang staan)
  • Een verkeerd looppatroon, het verkeerd afrollen van de voet of instabiele enkels
  • Stijve of verkorte kuitspieren in combinatie met triggerpoints
  • Het dragen van schoenen die te weinig demping bieden

Door overgewicht ontstaat er te veel spanning op de aanhechting van de peesplaat onder het hielbot, wat leidt tot een niet-bacteriële ontsteking van het botvlies.

 

Behandeling:

Zal bestaan uit dieptemassage DSR en het opsporen en behandelen van triggerpoints in het onderbeen en onder de voet.  Na iedere behandeling krijgt de patiënt instructies om de pijnpunten thuis zelf te behandelen om het genezingsproces te versnellen.